Hoe word je personal trainer?

Tegenwoordig lijkt het wel alsof iedereen zich personal trainer kan noemen. Feitelijk is dit ook zo. Het beroep personal trainer is geen beschermd beroep. Dat wil zeggen dat je geen specifieke diploma, registratie of keurmerk nodig hebt om jezelf personal trainer te mogen noemen. In principe kan iedereen zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel en beginnen met het geven van personal training. Is dit aangeraden? Nee, zeker niet. Naarmate er meer personal trainers verschijnen, nemen ook de verwachtingen van klanten toe. De klant weet beter dan ooit waar hij aan toe is als diegene personal training lessen afneemt. Ook riskeer je je client in gevaar te brengen doordat je niet weet wat ervoor nodig is om veilig en effectief te trainen.

Personal trainers ontwikkelen veilige, effectieve trainingsprogramma’s voor cliënten die fitnessdoelen willen bereiken en behouden. Ook kunnen personal trainers hun klanten helpen op het gebied van voeding en supplementen. Personal training is een zeer dankbaar beroep in de zin van mensen hun leven verbeteren en werkelijk transformeren(fysiek en mentaal). Als personal trainer kun je al snel tegen de € 3500,- (bruto) per maand verdienen. Het is daarmee ook een lucratief beroep. Je hebt er geen HBO-niveau opleiding voor nodig en kunt je voor een fractie van de kosten laten omscholen. Als je geïnteresseeerd bent in fitness, gezondheid, het helpen en daadwerkelijk inzetten voor anderen, lees dan verder, want in dit artikel geef ik je stapsgewijs antwoord op jouw vraag: hoe word je personal trainer?.

Table of Contents

  Personal trainer worden

  Het is helaas niet genoeg om het te willen. Nu moet je het ook daadwerkelijk gaan doen. Om een (goede)trainer te worden, moet je het juiste plan hebben en deze opvolgen met consistente actie. Zoals je in de gids hieronder zult zien, zijn er vijf eenvoudige stappen die je moet ondergaan om een gekwalificeerd trainer te worden. Hierin geef ik je tips voor hoe je de stappen het beste kunt aanpakken.

  hoe word je een personal trainer

  Stap 1: Voorbereiding

  Voordat je begint met een Personal Trainer cursus, dien je eerst een aantal dingen af te vinken om volledig gekwalificeerd te zijn. Dit zijn een aantal certificeringen die je nodig hebt om de veiligheid van je klanten te kunnen waarborgen. Lichamelijke activiteit brengt inherent risico’s met zich mee, vooral wanneer het gaat om gedeconditioneerde cliënten die mogelijk cardiovasculaire gezondheidsproblemen hebben. Hiervoor bestaan een aantal cursussen. Denk hierbij aan(o.a.):

  • Certificering Reanimatie
  • AED Training

  Dit zijn de standaard certificeringen die je kunt halen t.b.v. de veiligheid van de cliënten die je op den duur zult gaan trainen. Deze certificeringen vereisen meestal het volgen van een één-daagse les en het behalen van een praktijktest. Het goede nieuws is dat het eenvoudig is om je reanimatie en AED certificaat te behalen, en vrijwel elke stad wel aanbod heeft van 1-daagse cursussen reanimatie/AED.

  Bovendien zullen veel sportscholen en fitnesscentra hun medewerkers periodiek reanimatie/AED cursussen laten ondergaan. Als je bezig bent met je opleiding to personal trainer raad ik je zeker aan om te solliciteren voor een functie bij een sportschool, zodat je én in de mogelijkheid bent om klanten actief te begeleiden en ervaring op te doen, én je certificeringen te behalen.

  Naast een aantal van de ‘harde’ vereisten, zijn er ook een paar ‘zachte’ vereisten waar je als opkomend trainer aan wilt voldoen. Aangezien je PT certificering normaliter alleen de techniek en programmering behandelt, missen er een aantal skills. Die moet je elders vandaan halen. Over het algemeen zijn de volgende kwaliteiten en vaardigheden een ‘must-have’ in een allround trainer:

  • Professionaliteit in je werk
  • Motiverende vaardigheden
  • Sociale vaardigheden
  • Gedrags- en lifestyle coaching
  • Organisatie vaardigheden

  Als je net begint aan jouw reis als trainer en het gevoel hebt dat je iets mist, maak je dan geen zorgen. Je leert deze skills en vaardigheden door ervaring op te doen, onder andere in fitness centra, maar ook door simpelweg sociaal te zijn op andere vlakken van je leven. De trainers die ik ken hebben deze skills en vaardigheden niet in 1 dag geleerd, maar hebben er juist hun hele carrière aan gewerkt om zich door te ontwikkelen.

  Stap 2: Behaal je personal trainer certificering

  De volgende stap is overduidelijk: het behalen van je certificering. Tegenwoordig zijn er zoveel soorten certificeringen om uit te kiezen, dat ik het kan begrijpen als je je overweldigd voelt bij het kiezen van de beste opleiding voor jou als trainer. Wat voor certificering je het beste kunt kiezen, dat hangt af van het type klant die jij wilt gaan bedienen. Wil je bijvoorbeeld clienten met nek-, schouder- en rugklachten gaan helpen d.m.v. corrigerende oefeningen? Of wil je je meer gaan richten op de ervaren sporter die maximale spiergroei als doel heeft? Dit is namelijk een andere focus dan bijv. het trainen van de gemiddelde persoon.

  Opleidingen tot personal trainer:

  • ACE (American Council on Exercise) – De ACE opleiding is geschikt voor de trainer die zich wilt richten op het behandelen van de meest voorkomende aandoeningen, wilt leren hoe je correct kunt programmeren voor clienten, en hoe voeding kan bijdragen aan een gezondere levensstijl. De opleiding duurt 8 maanden en wordt in Nederland aangeboden door Sport-people.
  • NASM (National Academy of Sports Medicine) – NASM is een andere, uit de VS overgevlogen, opleiding tot gecertificeerd personal trainer. Met deze opleiding ben je erkend level 4 ‘EQF’ door Europe Active groep. De opleiding richt zich op het werken vanuit een geïntegreerd trainingsconcept, het OPT-model. Als vooropleiding dien je minimale basiskennis van Anatomie, Fysiologie en Trainingsleer te kennen. De opleiding duurt 6 maanden en wordt aangeboden door EFAA opleidingen.
  • Henselmans PT Cursus – In deze cursus van Menno Henselmans leer je alles over het ontwerpen van optimale trainingsprogramma’s, voedingsplannen en suppletie programma’s voor spiergroei, vetverlies en krachtontwikkeling. De cursus volg je voor het grootste gedeelte online, waarbij er max. 2 fysieke lesdagen plaatsvinden waarin oefeningstechniek e.d. door wordt genomen. De opleiding duurt in totaal 9 maanden(voor meer, zie: Henselmans PT cursus).
  • AALO Personal trainer – Daarnaast bestaat er ook nog de opleiding van AALO opleidingen tot Personal trainer. Hierin zul je, door middel van 4 stappen, opgeleid worden tot volwaardig personal trainer. De opleiding kun je ofwel online of in persoon volgen en bedraagt 22 lesdagen(AALO Personal trainer).

  Stap 3: Ontwikkel jouw vaardigheden

  Om een effectieve personal trainer te zijn, heb je bepaalde vaardigheden nodig:

  • Fitness: om oefeningen voor je cliënten te kunnen demonstreren, is het van belang dat je zelf ook een bepaalde mate van fitheid bezit. Je dient gezond te zijn en in-shape. Niemand zal advies van je aannemen als je zelf stoeit met overgewicht en een slecht postuur.
  • Communicatie: om effectief de fitnessdoelen van je klanten te bespreken en verbaal uit te leggen hoe een oefeningen in elkaar zit, heb je goede communicatieve vaardigheden nodig. Je moet duidelijk kunnen spreken, nauwkeurig kunnen luisteren en de basis kennen van lichaamstaal en gebaren om ze effectief te gebruiken op de trainingsvloer.
  • Problemen oplossen: Wanneer je cliënten traint, dien je te luisteren naar hun problemen m.b.t. fitness en lifestyle. Jouw taak is om te helpen bij het voorstellen van oplossingen / verbeteringen, en het aanbevelen van geschikte alternatieven.
  • Klantenservice: Om klanten aan te kunnen trekken, en te kunnen behouden wanneer zij client bij je zijn geworden, moet je uitstekende klantenservice bieden. Je moet in staat zijn om de behoeften van een prospect/potentiële klant te kunnen beoordelen en de diensten aan te bieden die passen bij hun doelstellingen.

  Stap 4: Creëer een C.V. waar niemand om heen kan

  Nadat je ervaring hebt opgedaan in (verschillende)fitness centra, is het tijd om te solliciteren naar banen als personal trainer bij een gym/studio. Je wilt hiervoor een C.V. hebben waarin je opleiding, professionele certificeringen(reanimatie/AED) en relevante werkervaring worden benadrukt. Evenals een begeleidende brief over wat jij als personal trainer hoopt te bereiken met jouw toekomstige cliënten. Hierin wil je duidelijk verwoorden waarom jij ervoor gekozen hebt om personal trainer te worden. Je wilt namelijk dat jouw C.V. uitblinkt tussen die van talloze andere trainers. Maak er een goed verhaal van, en schroom niet om dieper in te gaan op de trainingsmethodiek die jij hanteert of waar jij in gelooft.

  Stap 5: Bouw een klantenbestand op

  Als personal trainer werk je voornamelijk met individuele klanten. Of je nu zelfstandig(ZZP) werkt of voor een personal training studio, jij bent verantwoordelijk voor het opbouwen van een lijst met huidige en potentiële klanten. Je kan je klantenbestand op meerdere manieren uitbreiden. Denk hierbij aan:

  • Je bestaande klanten vragen om verwijzingen
  • Reclame maken via flyers/lokaal
  • Gebruik maken van social media
  • Je diensten online via een website, Google Ads of Marktplaats aanbieden
  • Netwerk events bijwonen waar mogelijke prospects lopen

  Er zijn veel verschillende manieren om aan nieuwe personal training klanten te komen. Het belangrijkste is dat je consistent resultaten blijft behalen met je bestaande klanten, en deze resultaten gebruikt om zo nieuwe cliënten aan te trekken. Zoals ze zeggen: ‘Results sell.‘ (resultaten verkopen zichzelf).

  personal trainer worden

  Veelgestelde vragen – hoe word je een personal trainer

  Hoeveel verdient een personal trainer? Over het algemeen verdienen (actieve) personal trainers op z.z.p.-basis tussen de € 1800,- en € 4000,- per maand. Het gemiddelde uurtarief van z.z.p. trainers is tussen de € 40,- en € 70,- per sessie(meestal van 1 uur lang).

  Hoe lang duurt het om personal trainer te worden? Als je alles mee rekent duurt het bij de meeste opleidingsinstituten zo’n 8 maanden tot één jaar tot je volledig opgeleid bent tot personal trainer.

  Waar werk je meestal als personal trainer? De meeste trainers werken in (kleinere)training studio’s en bij fitness centra. Sommige trainers kiezen ervoor om op andere locaties, zoals in de buitenlucht of bij de klant thuis, training te geven.

  Vond je dit een interessant artikel? Bekijk dan ook het artikel Wat verdient een personal trainer? Om erachter te komen wat je kunt verdienen als personal trainer!

  Scroll naar boven
  Scroll naar top
  Chat openen
  Vragen? Stuur een whatsapp-bericht!
  Heb je vragen?