Wat doet een personal trainer?

Beginnen met sporten is geen makkelijk proces. Het vereist wilskracht en doorzettingsvermogen. En discipline! Heel wat discipline. Niet iedereen heeft die discipline en dat doorzettingsvermogen. Begrijpelijk ook, want er zijn heel wat meer plezierige dingen waar je je mee bezig kunt houden, zoals uit eten, gamen of lekker Netflix kijken op de bank. Misschien heb je al van alles geprobeerd en lukt het je simpelweg gewoon niet om zelf te beginnen met sporten.

Dan zou het wel eens een goed idee kunnen zijn om een personal trainer in te huren. Maar wat doet een personal trainer? Een personal trainer kan jou begeleiden in het proces, en ervoor zorgen dat jij op de meest gezonde, efficiënte en plezierige manier begint met sporten. Het beste trainingsprogramma is uiteindelijk het programma die je het langst vol kunt houden. En een personal trainer is precies diegene die jou kan helpen bij het opzetten van zo’n programma. In dit artikel leg ik je uit wat voor een traject een (goede)personal trainer met jou zal doorlopen.

Table of Contents

  Programma-op-maat

  Het begint allemaal met een op-maat-gemaakt programma. Dit kun je het beste aan een trainer over laten. Het is namelijk heel moeilijk om een programma voor je zelf op te zetten waar je je ook werkelijk aan kan houden. Zelfs mensen met verstand van zaken hebben moeite met een programma opstellen voor zichzelf. Dit komt omdat het nou eenmaal moeilijk is om jezelf te coachen.

  Je zal al snel te veel van jezelf gaan verwachten, of proberen om onder je zelf-opgelegde voorwaarden uit te komen. Personal trainers hebben dit zelf al te vaak ervaren. Vandaar ook dat je zo vaak ziet dat ervaren personal trainers ZELF ook een trainer hebben!

  Een personal trainer is de ultieme stok achter de deur. Hij/zij houdt je accountable voor je gedrag, wat je hebt gegeten, hoe lang je hebt geslapen en hoe goed je je best doet tijdens de trainingen.

  Waar word word er precies naar gekeken bij het maken van een programma-op-maat?

  Een goede personal trainer kijkt naar het volgende:

  • Wat is je doel / wat wil je bereiken?
  • Wat is je huidige ’trainingsleeftijd’ – hoe veel ervaring heb je met (kracht)sport in het algemeen?
  • Wat zijn je zwakheden, evt. blessure’s?
  • Welke oefeningen passen goed bij jouw lichaam?
  • Welke spieren moeten er versterkt worden voor een betere balans in je lichaam?
  • Op welke trainingsmethode reageert je lichaam goed?
  • Wat voor belasting kun je aan i.c.m. jouw huidige levensstijl? (ben je bijv. heel gestresst / workaholic)
  • Wat is jouw genetische potentie en hormonale balans?
  • Welk voedingspatroon past er bij jou, je lichaam en je levensstijl?
  • Welke oefeningen moet je op focussen om de gewilde esthetische veranderingen teweeg te brengen?

  Een hele waslijst dus.

  Trainingstraject personal trainer

  Nadat je samen met je trainer de intake-procedure hebt doorlopen kunnen jullie starten met het trainingstraject. Dit traject is een periode waarin jullie samen gaan trainen volgens het vooropgestelde trainingsprogramma, en werken aan het behalen van je doelen.

  Wij van PT24 geloven zelf dat een trainingstraject minimaal 3 maanden moet duren. In een kortere tijd is het gewoon zeer moeilijk om het gewenste resultaat te garanderen. In onze ervaring behalen de meeste klanten hun beste resultaat in een periode van 16 weken(+/- 4 maanden).

  Misschien vraag je jezelf af:

  ‘wat is er nou zo anders aan het trainen binnen een trainingstraject, met een trainer & volgens een op maat gemaakt trainingsprogramma?’

  Ik zal je uitleggen hoe het bij ons werkt wanneer je aan een trainingstraject begint met je personal trainer.

  1. Technisch trainen

  Het begint allemaal met het verbeteren van je oefeningstechniek. Vanuit de intake-procedure zal al duidelijk zijn waar je moeite mee hebt en wat je sterke punten zijn. Dan is het aan je trainer om ervoor te zorgen dat deze zwakte-puntjes er straks niet meer zullen zijn.

  Dat gebeurt door in het begin van het traject te focussen op het correct uitvoeren van de oefening met weinig tot geen belasting. Klinkt dit makkelijk? Dat is het zeker niet.

  Er komt veel meer kijken bij het correct uitvoeren van een oefening dan je denkt. Er zullen – bijna – altijd wel gebreken zijn tijdens het uitvoeren van kracht oefeningen, zoals 1. je knieën die lichtjes naar binnen neigen te vallen tijdens een squat of 2. een klein beetje instabiliteit in je schouders gedurende een dumbell shoulder press, maar het doel van de eerste fase van het trainingstraject is om deze gebreken voor 90% te verhelpen en ervoor te zorgen dat je op een veilige, technisch-correcte manier de oefeningen uitvoert. Dit doen we door je van de ‘makkelijkste’ regressie van een oefening op te doen werken tot de moeilijkere varianten.

  De reden dat de nadruk zo op techniek word gelegd in het begin van je trainingstraject is omdat een goede uitvoering van de oefening heel wat belangrijke voordelen heeft zoals:

  • meer spier activatie(en dus meer prikkels voor je spieren)
  • het kan helpen om je flexibel en lenig te houden
  • het kan blessures voorkomen
  • het zal je helpen om meer calorieën te verbranden gedurende de trainingen

  2. Structureel balans

  De 2e focus in de beginfase van je trainingstraject is het creëren van structureel balans in je lichaam. Om niet heel diep in de technische termen te duiken vat ik het voor je samen in een aantal hoofdpunten:

  • Belastbaarheid opbouwen – we zorgen er voor dat je lichaam fundamenteel sterk genoeg is om belast te worden door krachtoefeningen
  • Kracht opbouwen – we richten ons op het versterken van de zwakke spieren in o.a.; de buik, je onderrug, je bovenrug, schouders en nek
  • Stabiliteit creëren – we richten ons op de stabiliteitsspieren in gewrichten zoals de polsen, schouders, heupen, knieën en enkels

  3. Voedings- en lifestyle verandering

  De 3e focus, die altijd op de achtergrond speelt, is het verbeteren van de voeding en de levensstijl. Dit is cruciaal als je als doel hebt om af te vallen. Je trainer helpt je hierbij door geleidelijk kleine aanpassingen te maken aan je voedingspatroon, je slaap- en herstelcyclus, je hormonale balans en de gewoonte’s die hier betrekking op hebben.

  Je kan hierbij denken aan:

  • Voedingsplan die perfect aansluit op jouw huidige levensstijl. Hierbij word ‘out-of-the-box’ gedacht, en gebruik gemaakt van wetenschappelijk onderbouwde feiten over voeding. (Wist je bijvoorbeeld al dat je best eens je ontbijt kunt skippen, en dat je ook best koolhydraten kunt eten voor het slapen?)
  • Slaap- en rustplan om je beter te laten herstellen van de trainingen en om je vetverbranding een boost te geven. (Wist je dat meer slaap een positief effect op je vetverbranding kan hebben?)
  • Bepaalde tweaks in je voeding en rust aanbrengen om je hormonen beter in balans te krijgen. Zo zijn er bepaalde voedingsmiddelen die het testosteron gehalte kunnen verhogen die we aanraden bij onze mannelijke klanten
  • Het verminderen van slechte/ongezonde gewoonte’s zoals roken, teveel alcohol of stresspatronen

  Echte resultaten behalen

  Een personal trainer kan ervoor zorgen dat jij echte resultaten zal behalen. We hebben het hier niet over een aantal kilo’s kwijtraken of een klein beetje groei in je benen of armen zien.

  Een goede personal trainer heeft de kennis in huis om je een totale lichamelijke transformatie te laten ondergaan. Om je lichaam te vormen door spiermassa aan te zetten op de juiste plekken en vet te verliezen op plekken zoals je buik, benen, billen en onderrug.

  Natuurlijk is dit voor een gedeelte ook afhankelijk van jezelf. Hoe graag wil je die lichamelijke verandering? Hoeveel heb je ervoor over om je doelen te behalen? Dit zal voor een deel bepalen hoe snel je progressie zal gaan boeken.

  Wil jij zelf beginnen met trainen met een personal trainer? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden binnen het personal training? Bekijk ons aanbod: Personal trainer Den Haag.

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Scroll naar boven
  Scroll naar top
  Chat openen
  Vragen? Stuur een whatsapp-bericht!
  Heb je vragen?