Wat zijn de eisen om personal trainer te worden?

Zijn fitness en een gezonde levensstijl belangrijk voor je en wil je anderen helpen om hetzelfde te bereiken? Overweeg dan om personal trainer te worden! Als personal trainer ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelen en begeleiden van fitnessprogramma’s voor individuele cliënten of kleine groepen. Je helpt mensen hun fitnessdoelen te bereiken en een gezonde levensstijl te behouden door middel van oefeningen en advies over voeding en levensstijl. Personal trainers hebben een veelzijdig beroep en moet beschikken over verschillende vaardigheden waaronder ook vaardigheden die op eerste oogopslag niks te maken hebben met fysieke trainingen.

Table of Contents

  De eisen om personal trainer te worden

  Maar voordat je als personal trainer aan de slag kunt gaan, zijn er een aantal eisen waaraan je moet voldoen. Wat zijn de eisen om personal trainer te worden? Personal trainer is geen erkend beroep, wat betekent dat je niet persé gecertificeerd hoeft te zijn om personal trainingen te geven. Toch raden wij iedereen aan om eerst een opleiding te volgen, zodat je de basis theorie en structureringsmethode van fysieke trainingen aanleert waardoor je veilig en verantwoord anderen hun training kan begeleiden. Laten we eens kijken naar de belangrijkste eisen die er op dit moment bestaan om personal trainer te worden.

  1. Opleiding en certificering

  Om personal trainer te worden, is het belangrijk dat je een opleiding en certificering hebt behaald die door een erkende organisatie is uitgegeven. Er zijn verschillende opleidingsinstituten en organisaties die personal trainer-certificeringen aanbieden, zoals de American Council on Exercise (ACE), de National Academy of Sports Medicine (NASM) en de National Council on Strength and Fitness (NCSF). De meeste opleidingsinstituten voor personal training hebben hun origine uit de Verenigde Staten, maar er zijn ook aanbieders van dit soort cursussen vanuit Nederland zoals AALO opleidingen.

  De certificeringen van deze opleidingsinstituten omvatten meestal een combinatie van praktijk en theorie, met onderwerpen zoals krachttraining, flexibiliteit, cardio training, voeding en hoe je omgaat met cliënten. Bovendien moet je bij de meeste opleidingen een praktijkexamen afleggen om je certificering te behalen.

  2. Zakelijk ingesteld

  Alleen passie is niet genoeg. Je krijgt als personal trainer te maken met dezelfde problemen als alle andere mensen die als zelfstandige werken. Omdat de meeste personal trainers op freelance/ZZP basis werken, is het belangrijk om een goed zakelijk inzicht te hebben. Dit betekent dat je moet weten hoe je je diensten moet aanbieden, hoe je je prijzen moet vaststellen en hoe je nieuwe cliënten kunt werven. Iedere startende personal trainer die als zelfstandige gaat werken heeft basiskennis nodig over bedrijfsadministratie, het bijhouden van je belastingen, en de marketing van je bedrijf. Vooral dat laatste zal van groot belang zijn voor de levensduur van je bedrijf. Als je niet in staat bent om aan nieuwe klanten te komen, dan zul je het erg moeilijk krijgen als freelance trainer. Wellicht is het dan een beter idee om bij een personal training studio in loondienst te werken.

  3. Trainingservaring

  Als personal trainer moet je in staat zijn om het voorbeeld te geven en je cliënten te laten zien hoe ze oefeningen correct kunnen uitvoeren. Dit betekent dat je zelf in goede conditie moet zijn en regelmatig moet oefenen om je eigen fitnessniveau op peil te houden. Niemand wordt blij van een personal trainer die eruit ziet alsof hij/zij zelf een trainer nodig heeft. Het klinkt misschien heel simpel, maar het is wel van groot belang dat je als trainer zelf trainingservaring hebt opgedaan. Dit betekent niet dat je een elite bodybuildster of powerlifter moet zijn om succesvol de trainingsprincipes van bodybuilding of powerlifting over te brengen, maar zorg er wel voor dat je zelf de trainingstechnieken volledig onder de knie hebt. Ik zie al te vaak personal trainers die kickbokslessen geven, maar zelf nog nooit gekickbokst hebben. Zorg dat je zelf het harde werk hebt gedaan en hebt ervaren, voordat je dit op een ander gaat proberen over te brengen.

  4. Communicatievaardigheden

  Als personal trainer werk je vaak met individuele cliënten of kleine groepen, dus het is belangrijk om goede communicatievaardigheden te hebben. Je moet in staat zijn om duidelijk te spreken en te luisteren, en om mensen op een motiverende en respectvolle manier te begeleiden. Hoe doe je dit bijvoorbeeld in een groep van mensen met uiteenlopende leeftijden en etniciteiten? Tuurlijk, je kunt ervoor kiezen om gewoon zo veel mogelijk trainingen te geven en op die manier ervaring op te bouwen. Maar waarom zou je niet iets meer investeren in je social skills voordat je überhaupt je eerste training geeft?

  Twee van mijn favoriete boeken die kunnen helpen met het verbeteren van je communicatievaardigheden zijn:

  1. The mountain is you van Brianna Wiest
  2. People skills van Robert Bolton

  5. Flexibiliteit in je werkuren en methodiek

  De meeste personal trainers werken op freelance basis. Dit maakt dat je flexibel moet zijn om te kunnen werken wanneer het jou en je cliënten het beste uitkomt. Dit kan betekenen dat je ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat moet werken, afhankelijk van de behoeften van je cliënten. Bovendien moet je ook flexibel zijn als het gaat om het aanpassen van fitnessprogramma’s aan de specifieke behoeften en doelen van je cliënten. Stel, je hebt te maken met een senioren client. Deze kun je niet hetzelfde trainen als een jonge tiener die pas sinds kort 18 is geworden. Iedere client heeft een individuele aanpak nodig. Sommige cliënten zullen veel meer aandacht nodig hebben dan anderen. Bij een aantal cliënten zul je uiterst voorzichtig te werk moeten gaan om blessures te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan cliënten die met een rug-hernia rondlopen of die lijden aan slijtage van gewrichten en veel lichamelijke functies niet meer volledig uit kunnen voeren. Het is aan jou als trainer om met een veilige & passende training te komen voor deze doelgroep.

  6. Professionaliteit

  Als personal trainer ben je een professional die zijn/haar cliënten helpt om hun fitnessdoelen te bereiken. Dit betekent dat je een professionele houding moet hebben en je cliënten op een respectvolle manier moet behandelen. Dit houdt ook in het arriveren op tijd voor afspraken, het gebruiken van professioneel materiaal en het aanhouden van professionele grenzen. Naast deze basisprincipes vinden wij het ook belangrijk om respect te hebben voor de willigheid van je cliënten om met jou in zee te gaan. Zij kiezen ervoor om (een deel van)hun gezondheid in jouw handen te leggen. Hier betalen ze ook nog eens goed geld voor. Als professional heb jij de verantwoordelijkheid om zorgvuldig om te gaan met hun gegevens, en alle informatie vast te leggen in een logboek. Zo kun je progressie waarborgen en ervoor zorgen dat je altijd up-to-date bent over de fysieke gesteldheid van jouw client.

  7. Verzekeringen

  Om personal trainer te worden, moet je vaak een verzekering hebben om je te beschermen tegen eventuele aansprakelijkheidsclaims van cliënten. Dit is vooral belangrijk als je werkt in een professionele omgeving, zoals een sportschool. Bekijk de mogelijkheden tot het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Deze dekt de schade in geval van letselschade die is opgelopen gedurende een trainingssessie. Veel trainers kiezen er, mede door de kosten, voor om geen bedrijfsmatige aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. In het geval van letselschade tijdens de training lopen zij groot risico op schadeclaims.

  Tot slot

  Als je aan al deze eisen voldoet, ben je klaar om als personal trainer aan de slag te gaan. Houd er wel rekening mee dat dit slechts een overzicht is van de belangrijkste eisen om personal trainer te worden. Er kunnen in sommige gebieden of landen aanvullende eisen gelden, dus het is altijd verstandig om je goed te informeren voordat je begint. Wij wensen je veel succes in jouw carrière als personal trainer.

  Meer informatie nodig over wat je kunt doen om aan de slag te gaan als personal trainer? Neem contact mij op.

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Scroll naar boven
  Scroll naar top
  Chat openen
  Vragen? Stuur een whatsapp-bericht!
  Heb je vragen?