Boksen: voor wie is het?

De sport van boksen wordt vaak gezien als een niche-sport die alleen is weggelegd voor bepaalde atleten, ofwel individuen die hun zelfverdedigingsvaardigheden willen verbeteren. Maar wie zegt dat boksen niet voor Jan en alleman is?

Boksen begint steeds meer mainstream te worden, en dan voornamelijk cardioboksen waarbij je niet de ring in hoeft te stappen of stoten hoeft te incasseren. Hierbij is er ook geen enkel risico op enig hoofdtrauma of blessures. Bij deze vorm van boksen doe je exact dezelfde bewegingen als die professionele boksers, maar dan in een gestructureerde trainingsroutine die erop gericht is je conditie, snelheid en kracht te verbeteren. Niet zozeer als voorbereiding op een gevecht in de ring(tenzij je dat graag wilt natuurlijk!), maar juist omdat deze vorm van boksen heel veel gezondheidsvoordelen heeft omdat je constant na moet denken, je lichaamspositie moet veranderen en allerlei verschillende houdingen aanneemt.

Welke spieren gebruik je bij boksen?

Bij het boksen gebruik je immens veel verschillende spieren. Dit komt omdat je tijdens de typische boksbewegingen in heel wat dynamische vlakken beweegt. Je maakt voorwaartse, achterwaartse, opwaartse en roterende bewegingen, om er maar een aantal te noemen.. Je ‘zwaait’ als het ware met je armen, je maakt krachtige extensies en trekt weer terug. De schouderspieren worden hierbij ook constant geactiveerd en door de licht gehurkte houding gebruik je veel van je core, rug en beenspieren.

De voordelen van boksen

  • Verbetert je humeur door de aanmaak van endorfines
  • Corrigeert je postuur en passieve houding
  • Verhoogt je uithoudingsvermogen
  • Verbetert je hand-oogcoördinatie
  • Herstelt de lichamelijke balans(gevoel van evenwicht)
  • Versterkt de spieren in het bovenlichaam en de core

Boksen & afvallen

Cardioboksen heeft, net zoals competitief boksen, ook een effect op gewichtsverlies. Het is een geweldige aerobe oefening. Het zorgt er namelijk voor dat je een groot aantal extra calorieën verbrandt waardoor je dagelijks makkelijker in een negatieve calorie balans komt. Door 2 tot 3 keer per week een bokstraining te doen vergroot je het wekelijkse calorietekort en kun je al snel verwachten dat je vet zal verliezen. Daarnaast zorgt boksen ervoor dat je hart sneller gaat kloppen, helpt het tegen hoge bloeddruk, vermindert het de kans op hartaandoeningen, beroertes en diabetes. Voor mensen met overgewicht kan het naast gewichtsverlies ook het uithoudingsvermogen verbeteren waardoor alledaagse taken zoals lopen, joggen of een trap beklimmen makkelijker worden.

Met een bokstraining van één uur verbrandt je al gemiddeld 350 tot 450 calorieën. Hierdoor kan cardioboksen perfect gebruikt worden als aanvulling op jouw programma.

De boksbewegingen

Bij het boksen draait het voornamelijk om variaties van stoten op het lichaam en hoofd. De meest bekende boksbewegingen die ook voorkomen in het cardioboksen zijn:

  • De Jab
  • De Cross
  • De Uppercut
  • De Hook

Bij een reguliere training begin je vaak met de directe stoten jabs en hooks, waarna je overgaat op wat moeilijkere combinaties met daarin ook hooks en uppercuts verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie: jab-jab-rechter hook-linker uppercut-cross. Om er maar 1 te noemen.

boksen

Voor wie is het?

Cardioboksen is ook weer niet voor iedereen weggelegd. Wij raden mensen met artrose of ernstige osteoporose het gewoonlijk niet aan om te beginnen met cardioboksen waarbij er geslagen wordt op een bokspad of ander soort doelwit. In zo’n geval raden we je aan om het te houden bij schaduwboksen waar er in de lucht wordt ‘geslagen’ en waarbij er geen impact plaatsvindt.

Bokstrainingen kunnen met of zonder een bokszak gedaan worden. Als je in paren van 2 personen werkt is het gebruikelijk dat de ene persoon stoot terwijl de ander de stoten opvangt op zijn/haar handschoenen. Zo blijven jullie beide constant actief met ofwel stoten of opvangen, en dit steeds afwisselend.

Ben je geïnteresseerd in bokstrainingen of personal boksles? Kijk dan even op onze pagina Boksen Den Haag en vraag direct een proefles aan.

Scroll naar boven
Scroll naar top
Chat openen
Vragen? Stuur een whatsapp-bericht!
Heb je vragen?