Hoeveel calorieën verbrand je met wandelen?

Het is geen geheim dat wandelenof beter gezegd; elke vorm van beweging – goed is voor je gezondheid. Uit de meest recente onderzoeken blijkt dat dagelijks wandelen heel goed is voor je gezondheid en je kan helpen om minder risico te lopen op o.a. hart- en vaatziekten, ontstekingsziekten & diabetes type 2. Ook blijkt dat een tekort aan beweging kan leiden tot meer buikvet. Des te meer reden dus om dagelijks een wandeling te doen.

Maar dan is de vraag natuurlijk ‘Hoeveel calorieën verbrand ik met wandelen?’, en hoelang zou je moeten wandelen om bijvoorbeeld een croissant of een hamburger te verbranden?

De technologie biedt tegenwoordig het antwoord op deze vraag en het effect van beweging is gemakkelijk te meten met bijv. een sporthorloge of stappenteller(op je smartphone). Gelukkig bestaat er ook genoeg data over wandelen en de calorieën die je daarmee verbrandt, voor als je geen zin hebt om een sporthorloge aan te schaffen en het gewoon zelf uit wilt rekenen.

Wandelen om gewicht te verliezen

Het is vanzelfsprekend dat je calorieën verbrandt wanneer je een sport zoals fitness beoefent. En om gewicht / vet te verliezen moet je ook eerst calorieën verbranden. Lukt dat dan ook door alleen te wandelen?

Dat zou kunnen.

Het verschil is dat je met fitness calorieën verbrand door de herhaling die je doet, met een bepaald gewicht, voor een X aantal sets. Met wandelen werkt dit net wat anders. Hier verbrand je meer calorieën door meer afstand af te leggen. Ook is dit afhankelijk van hoe zwaar je zelf weegt. Een persoon van 90 kilo zal meer calorieën verbranden met een wandeling van 1 kilometer dan een persoon van 60 kilo.

Ook niet geheel onbelangrijk is het terrein waar je op loopt. In het geval van zand(op het strand bijvoorbeeld.) zal dit ook meewegen met hoeveel calorieën je verbrandt. Een leuke manier om meer calorieën te verbranden is door in de duinen of op het strand te gaan wandelen.

Als je nou niet toevallig aan het strand woont, en je gewoon door het bos/park of de binnenstad wil gaan wandelen, vind je hieronder hoeveel calorieën je verbrand met wandelen (op normaal terrein):

Calorieën die je verbrand met wandelen

Je gewichtGem.hoeveelheid calorieën per uur(op een snelheid van 6-7km per uur)
60 kg300
70 kg350
80 kg400
90 kg450
100 kg500
110+ kg(*)550(*)
*Voor de exacte calorieën die je verbrandt indien je zwaarder dan 110 kilo(of lichter dan 60) weegt kun je de volgende formule gebruiken om het zelf uit te rekenen: Als je 120 kilo weegt, en 1 uur lang op een snelheid van 6-7km/uur loopt dan verbrand je 1 x 5 x 120 = 600 calorieen

Trek je wandelschoenen aan!

Dus waar wacht je nog op? Trek die wandelschoenen aan en ga ervoor!

Soms gaat dit natuurlijk niet zo makkelijk. De motivatie opbrengen om in beweging te komen is niet vanzelfsprekend. Wat wel kan helpen is het volgende;

  1. Koop een mooi, nieuw paar wandelschoenen. Het kan helpen om je te motiveren erop uit te gaan en zelfverzekerd op pad te gaan.
  2. Neem een hond. Dit is hoogst waarschijnlijk de beste motivator die er bestaat. Uit onderzoek blijkt ook dat het hebben van een hond goed is voor je gezondheid(mede door het uitlaten)
  3. Loop samen met een vriend(in). Dit kan het een stuk gezelliger maken om die stappen op de teller te krijgen.
  4. Luister naar muziek. Op Spotify vind je een hele reeks aan afspeellijsten gemaakt door wandelaars en hardlopers waardoor je lekker gemotiveerd door blijft steppen.
  5. Luister naar een podcast. Via Google Podcasts kan je allerlei geweldige, informatieve en behulpzame podcast afleveringen over je favoriete onderwerpen luisteren. Kies een podcast van 20, 30 of 60 minuten en blijf lekker door wandelen tot het einde van de show.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Chat openen
Vragen? Stuur een whatsapp-bericht!
Heb je vragen?