Testosteron verhogende supplementen

Testosteron is voor de meeste mannen tot hun 30e maar een vaag concept waar ze zich niet of nauwelijks mee bezig houden. Dat komt in de meeste gevallen omdat het merendeel van de mannen tot 30 jaar geen last hebben van een lage testosteronproductie, ofwel niet goed weten wat de symptomen van lage testosteronproductie zijn. Verlies van spierkracht, libido en een verminderd gevoel van welzijn zijn allen symptomen van een laag testosteron niveau. Een solide testosteronproductie is een integraal onderdeel van praktisch elk fysiek aspect van je lichaam. Denk hierbij aan spieropbouw, sterkte van de botten, hartgezondheid, geheugen en geslachtsdrift. Je kunt je vast wel voorstellen wat voor werking het kan hebben op je algehele welzijn wanneer het testosterongehalte in je lichaam tot een kritiek niveau komt. Gelukkig is hier genoeg aan te doen. Naast het volgen van een gezond dieet, trainen in de sportschool, voldoende slapen, zijn er ook nog een aantal testosteron verhogen supplement die je kunt gebruiken om je testosteron niveau op peil te houden. Welke dit zijn zal ik toelichten in dit artikel.

Table of Contents

  Wat veroorzaakt lage testosteron niveau’s?

  Hoewel testosteron een zeer belangrijke rol speelt in de vitale functies van een man, zijn dalende testosteron niveau’s niet persé iets om je zorgen over te maken. Testosteron neemt, naarmate je ouder wordt, geleidelijk af. Mannen in de dertig kunnen ieder jaar een daling van 2 procent in totale testosteron verwachten. Echter, soms komen de dalende testosteron waarden niet alleen maar door de natuurlijke biologie, en zijn het eerder de gevolgen van een slechte levensstijl, psychologische problemen of iets als hoofdletsel(komt vaak voor bij sporten zoals rugby en ijshockey). In dit geval kan het de moeite waard zijn om met je huisarts in gesprek te gaan hierover. Ook het gebruik van bepaalde medicatie en een hoog lichaamsvet % kunnen lage T-niveaus veroorzaken. Chronisch lage testosteron waarde, ook wel hypogonadisme genoemd, vindt plaats wanneer de T-niveaus dalen tot onder de 300 ng/dL. Deze aandoening wordt meestal behandeld door middel van testosteronvervangende therapie(TRT). Helaas blijft hypogonadisme tegenwoordig nog veel te vaak onbehandeld. Wanneer je niet bent gediagnosticeerd met hypogonadisme, maar wel één of meerdere symptomen van lage T-niveaus ervaart, kun je eerst proberen om je testosteron niveau’s terug op peil te brengen door middel van testosteron boosters. Dit zijn natuurlijke supplementen die je kunt gebruiken om de testosteronproductie te stimuleren.

  Wat kun je doen als je denkt dat je testosterongehalte laag is?

  Het is volkomen normaal om op latere leeftijd een lager testosterongehalte te hebben dan in je tiener- en twintigerjaren. Lager betekent in dit geval niet veel lager. Een man van middelbare leeftijd die op een gezonde en bewuste manier om gaat met zijn gezondheid kan in veel gevallen optimale T-niveaus behouden tot ver in de 40. Als dit door een bepaalde gebeurtenis, zoals een ongeval of het verplicht slikken van schadelijke medicatie, niet het geval is, kun je via een kwalificeerde arts een bloedonderzoek laten doen om erachter te komen of je lijdt aan lage T-niveaus, en of testosteron vervangende therapie een geschikte optie zou kunnen zijn om dit te verhelpen. Om beter te begrijpen wat een laag T-niveau inhoudt, moeten we kijken naar de verschillende vormen van testosteron in het menselijk lichaam

  Vrije testosteron niveau’s

  De meeste mensen zijn bekend met testosteron als het mannelijke geslachtshormoon, maar weten niet dat je meerdere vormen van testosteron in je lichaam hebt. Je hebt zowel ‘gebonden’ als ‘vrij’ testosteron. Het meeste testosteron in je lichaam is gehecht aan één van twee eiwitten: albumine en geslachtshormoon bindend globuline(SHBG). Echter, een kleine hoeveelheid testosteron (ongeveer 2 tot 5%) is niet gebonden, en wordt ook wel ‘vrij testosteron’ genoemd. Vrij testosteron en aan albumine gebonden testosteron wordt gemakkelijk door het lichaam gebruikt. Ze worden ook wel ‘biologisch beschikbaar testosteron genoemd'(1).

  Wanneer men gaat testen op testosteron waarden, zullen ze al snel het totale testosteron niveau controleren, maar de vrije testosteron niveau’s vergeten. Dit is een grote fout, aangezien dit de meest ‘bruikbare’ vorm van testosteron is, en de vrije testosteronspiegel sneller kan dalen dan je totale T-niveau(2). Sommige mannen kunnen een normale totale testosterongehalte hebben, maar toch laag zitten in vrij testosteron. De meest nauwkeurige methode om vrij testosteron te meten is een proces dat symmetrische dialyse wordt genoemd. Helaas is deze manier van testen niet makkelijk te verkrijgen en worden er vaak andere soorten tests gebruikt om de niveaus van vrije testosteron te berekenen.

  Symptomen van laag vrij testosteron

  Zoals gezegd, kan je lage testosteron waarden hebben zelfs als de totale testosteron concentratie op een normaal niveau zit. Dit kan leiden tot symptomen van hypogonadisme, zoals:

  • Verlies van spiermassa
  • Depressiviteit
  • Overgewicht
  • Bloedarmoede
  • Osteoporose
  • Erectiestoornissen
  • Verminderd libido

  Disclaimer: Raadpleeg je huisarts of een medisch expert als je denkt dat je een van deze symptomen hebt. Doe dit ook als je van plan bent om één van de volgende testosteron stimulerende supplementen te gebruiken.

  testosteron verhogen supplement fadogia agrestis

  Testosteron booster: D-aspartaat calcium chelate

  D-aspartaat is de enantiomeer van het natuurlijk voorkomende aminozuur L-aspartaat. Eigenlijk kan je dit zien als de gespiegelde vorm van L-aspartaat. D-aspartaat komt van nature voor in het lichaam en wordt gevormd onder invloed van het enzym D-aspartaat racemase.

  D-aspartaat Calcium Chelate is een goed wetenschappelijk onderzochte en veilige testosteron booster. Ook stimuleert het de afgifte van andere groeihormonen zoals LH en GH. Dit alles helpt bij spiergroei en -herstel. Indirect stimuleert dit ook de vetverbranding. Een extra voordeel is dat D-aspartaat de productie van stikstofoxide in het bloed verhoogt, dit resulteert in een betere bloedtoevoer naar de spieren en levert hiermee extra pomp.

  D-aspartaat calcium chelate werkt niet voor iedereen even goed. Jonge mannen die aan krachttraining doen, met een van nature al normaal tot hoog testosteron gehalte zullen weinig extra voordelen hebben van suppletie. Wel kan het het libido wat verhogen. Degenen die het meeste baat zullen hebben van dit product zijn:

  • Mannen met een van nature lage testosteron spiegel
  • Mannen die niet trainen
  • Oudere mannen (50+ zowel trainend als niet-trainend)

  Omdat D-aspartaat calcium chelate vrijwel geen bijwerkingen kent en ook klinisch veilig is bevonden kan het geen kwaad om dit product te proberen, het kost ook niet veel. Je hebt al een pot van 120 gram Testosteron Booster (precies 1 kuur) voor 12,95 euro.

  Testosteron booster: Fadogia Agrestis

  Fadogia Agrestis is een bloeiende plant die werd gebruikt als behandeling bij gebrek aan energie en verlies van geslachtsdrift(libido). Het is inheems en behoort thuis tot de plantensoorten van zuidelijke en centrale delen van Afrika. Meestal wordt de stengel van de plant gebruikt bij de productie van het extract voor medische doeleinden. Tegenwoordig wordt Fadogia Agrestis extract gebruikt voor voedingssupplementen die zijn gericht op het verbeteren van mannelijke gezondheid, en spier opbouwende middelen die worden gebruikt door atleten en bodybuilders.

  Fadogia Agrestis testosteron stimulerend?

  Dan komen we op de vraag: kan Fadogia Agrestis de testosteronproductie stimuleren? Helaas is er vanuit de wetenschap nog geen duidelijk antwoord op deze vraag. De enige onderzoeken op de werking van Fadogia die momenteel bestaan zijn uitgevoerd op muizen. In dit onderzoek werd vastgesteld dat het serum testosteron niveau op een dosisafhankelijke manier werd verhoogd tot ongeveer het twee-voud(op 18 mg/kg), drie-voud(op 50mg/kg), en ZES-voud(op 100mg/kg) na 5 dagen(3). Dit zou aan kunnen duiden dat suppletie van Fadogia wellicht een stimulerende werking kan hebben op de aanmaak van testosteron. Er zijn echter meer langdurige onderzoeken nodig om dit met zekerheid vast te kunnen stellen.

  Fadogia Agrestis als afrodesiacum?

  In een onderzoek bij ratten waarin deze Fadogia extract werd toegediend, is aangetoond dat suppletie van het plant-extract gedurende 28 dagen het gewicht van de testikels verhoogde met 11-15%. Het is ook aangetoond dat Fadogia Agrestis het seksuele gedrag en de prestaties verbetert. Hierin onderscheidt het middel zich van andere afrodisiaca, omdat het niet alleen de frequentie van de geslachtsgemeenschap kan verhogen, maar ook de duur van de geslachtsgemeenschap verlengt, wat een zeldzame eigenschap is in alle bestaande natuurlijke libido versterkende middelen. Er is in deze dieren-proef aangetoond dat 100mg/kg Fadogia Agrestis de frequentie van seksuele gemeenschap met meer dan 3 keer verhoogt. Alhoewel er een toename van de testikel grootte is geassocieerd met dit kruid, zijn er enkele veranderingen in biomarkers die suggereren dat iets in de plant de celmembranen zou kunnen beschadigen. Ook hier zijn er meer onderzoeken nodig om dit met zekerheid vast te kunnen stellen.

  testosteron verhogen supplement tongkat ali

  Testosteron booster: Tongkat Ali

  Tongkat Ali, ook wel Longjack genoemd, is een kruidensupplement dat afkomstig is van de wortels van de groene struikboom Eurycoma Longifolia, die je kunt vinden in Zuid-oost Azië. Het middel wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde in landen als Indonesië, Vietnam en Maleisië om bepaalde infecties, koorts, mannelijke onvruchtbaarheid en erectiestoornissen te behandelen(4). Tongkat Ali wordt meestal geconsumeerd in pil-vorm die een extract van het kruid bevatten. Je kunt dit middel ook in poeder vorm verkrijgen.

  Tongkat Ali testosteron verhogend?

  Tijdens een onderzoek onder 76 jaar oude mannen die lijden aan lage testosteron niveau’s werd er vastgesteld dat het nemen van 200 mg Tongkat Ali-extract per dag de T-niveau’s significant verhoogden en terugbrachten tot normale waarden bij meer dan 90% van de deelnemers(5). Een andere studie omschrijft hoe Tongkat Ali de testosteron niveaus ondersteunt bij gezonde, jonge mannelijke deelnemers. In deze studie werden 32 mannen van tussen de 24 en 31 jaar oud 600 mg/dag Tongkat Ali, of een placebo, toegediend. De resultaten van deze studie toonden aan dat Tongkat Ali suppletie de testosteron niveau’s significant verhoogde, met ruim 15%, en de vrije testosterongehalte’s met 34%. Deze studie toont aan dat Tongkat Ali een sterke testosteron verhogende werking kan hebben op niveaus van vrije testosteron, zelfs bij gezonde, jonge mannen.

  Tongkat Ali en haar libido verhogende werking

  Naast de testosteron verhogende werking, is er aangetoond dat Tongkat Ali, zowel bij dieren als mensen, de seksuele opwinding stimuleert en erectiestoornissen bij mannen kan verbeteren(6, 7). Zo ontdekten ze ook dat gedurende een 12-weeks onderzoek bij meer dan honderd mannen van 30 tot en met 55 jaar, dat het dagelijks innemen van 300 mg Tongkat Ali-extract het volume en de beweeglijkheid van het sperma met respectievelijk gemiddeld 18 tot 44% verhoogd werd(6). Dit zou betekenen dat Tongkat Ali een effectief, natuurlijk remedie kan zijn om onvruchtbaarheid en lage testosteron waarden in mannen te behandelen.

  Tot slot

  Meerdere onderzoeken tonen aan dat Tongkat Ali de testosteron niveau’s kan beïnvloeden en een goede behandelmethode kan zijn bij het behandelen van onvruchtbaarheid in mannen. Echter is er toch meer onderzoek nodig om achter alle potentiële voor- en nadelen van middelen als Fadogia Agrestis en Tongkat Ali te komen.

  Vond je dit artikel interessant en zou je graag meer te weten willen komen over de beste methodes om je hormoonspiegel te optimaliseren door middel van voeding, training en lifestyle? Of ben je geïnteresseerd in het verder ontwikkelen van jouw training en wil je je progressie naar het volgende niveau brengen?

  Kijk dan of onze online fitness coaching iets voor jou is.

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Scroll naar boven
  Scroll naar top
  Chat openen
  Vragen? Stuur een whatsapp-bericht!
  Heb je vragen?