welke voedingsmiddelen verbranden buikvet

Welke voedingsmiddelen verbranden buikvet?

Tja, wat kan je het beste eten om je buikvet te verbranden?

Goede vraag..alhoewel er helaas geen direct antwoord op bestaat.

Toch wil ik je graag op weg helpen als je je afvraagt wat & hoe je moet eten om van je buikvet af te komen.

Wat kan je het beste eten om buikvet te verbranden?

Ik ga hierbij ervan uit dat je de basis principes van het afvallen kent(calorie balans = calorieën inname – calorieën verbruik) en weet dat je in een negatieve calorie balans hoort te verkeren om effectief buikvet te verbranden.

We hebben allemaal wel eens gehoord dat je groene thee moet drinken, of een glas citroensap met zout moet nemen in de ochtend omdat je daarmee je vetverbranding een boost geeft.

Helaas is dit gewoonweg niet waar en bestaat er niet 1 specifieke vorm van voeding waardoor je meer vet zal gaan verbranden.

Uiteindelijk komt het er gewoon op neer dat je met een nauwkeurig bijgehouden voedingsplan, een goed gestructureerd trainingsprogramma en reguliere lichaamsmetingen(vetpercentage, gewicht en omvang) de beste kans maakt om van je buikvet af te komen.

Wat wel van groot belang is, is wat voor keuzes je maakt in je voeding.

Ik wil je in dit artikel een aantal praktische tips meegeven die van enorm belang kunnen zijn wanneer je als doel hebt om buikvet te verbranden.

Verzadigingsindex

1. Verzadigend voedsel

Zoals gezegd is het 1 van je voornaamste doelen in dit proces; in een negatief balans verkeren. Dit doe je door minder calorieën te consumeren dan dat je verbruikt(verbrand). Het klinkt allemaal heel simpel, maar er komt meer bij kijken dan je denkt.

Het is namelijk heel makkelijk om net iets te veel te eten, waardoor de mogelijkheid tot vetverbranding dus nihil wordt.

Een van de beste tools die je in kunt zetten om 1. jezelf ervan te weerhouden van overconsumeren, 2. je hongergevoel in toom te houden, 3. je dagelijkse kcal targets te behalen, is voornamelijk te kiezen voor producten met een hoge score op de verzadigingsindex.

verzadigings..wat?

De verzadigingsindex is een soort ranglijst die een bepaald aantal punten toewijst aan een voedingsproduct gebaseerd op hoe goed dit product je zal ‘vullen’/verzadigen. Hoe hoger de score op de verzadigingsindex, hoe ‘vullender’ dit product is.

Zo scoort wit brood een magere 100 op de verzadigingsindex, en scoren gekookte aardappelen een score van maar liefst 323! Daar tussen in vind je bijvoorbeeld appels op 197 en meergranen pasta op 188.

Dit betekent niet dat je jezelf vol moet gaan stouwen met alleen maar gekookte aardappelen.

Als het gaat om vetverlies moeten we ook kijken naar de calorie inhoud van het product. We willen namelijk enerzijds het meest vullende product, anderzijds moet het product ook laag in calorieën en zo voedzaam mogelijk zijn.

Dit is bij aardappelen niet echt aan de orde.

Bij andere groentes (denk aan broccoli, bloemkool of spinazie) is dit juist wel heel aantrekkelijk. Deze zijn allen laag in calorieën en scoren toch aardig goed op de verzadigingsindex als je het bekijkt relatief tot de calorieën die ze bevatten.

Je kunt je voorstellen wat voor positief effect het kan hebben op je vet verlies als je ervoor zorgt dat je voornamelijk alleen maar hoog verzadigende koolhydraten eet zoals broccoli en bloemkool.

Bewerkt voedsel

2. Vermijd bewerkt voedsel

Als we het hebben over de nutriënten van eten is het algemeen bekend dat bewerkt voedsel niet zo gezond is. Zeker in vergelijking met natuurlijk, onbewerkt eten.

Daarbij komt ook kijken dat bewerkt voedsel een lagere score op de verzadigingsindex heeft en dus minder goed vullend is. Pas vooral op met bewerkt voedsel dat bewerkte transvetten bevat en/of zeer hoog scoort op verzadigd vet.

Bewerkt voedsel is berucht om de inhoud van suiker, zout, glucose-stroop en additieven.

Het grote verschil tussen bewerkt voedsel en natuurlijk voedsel zit in de hoeveelheid voedingsstoffen. Bewerkt voedsel bevat veel minder gezonde voedingsstoffen dan natuurlijk voedsel. Ook zitten er over het algemeen veel minder vezels in bewerkt voedsel.

Probeer dus altijd verse producten te nemen die een groot aantal voedingsstoffen bevatten en het liefst ook vezelrijk zijn.

3. Verhoog je eiwit-inname

Vroeger werd er nog gedacht dat een te hoge eiwit inname schadelijk zou zijn voor je nieren. Inmiddels weten we dat dit niet het geval is, en dat een hoge eiwit inname, mits het uit verschillende eiwitbronnen komt en niet puur en alleen uit bijv. eiwitpoeder, heel goed voor je kan zijn.

Daar komt ook nog eens bij dat eiwit vele andere essentiële functies heeft binnen het lichaam. Het is het voornaamste middel voor spier- en weefselherstel.

Er word nu over het algemeen aangeraden om een eiwitinname te hanteren van tussen de 1.5 tot 2.2 gram per kilogram lichaamsgewicht. Dus even simpel gezegd; als je 100 kilo weegt dan zou je een eiwit inname van tussen de 150 en 220 gram per dag in moeten nemen.

Het grote voordeel van een hoge eiwit inname (als we het hebben over afvallen) is dat eiwitten een hoog verzadigend effect hebben. Je raakt veel meer verzadigd door het eten van 350 gram gegrilde kipfilet dan van het eten van bijvoorbeeld 2 pannenkoeken.

Daarnaast heeft eiwit ook nog een hogere mate van TEF(Thermic Effect of Food – ofwel; thermische effect van voedsel) dan bijv. koolhydraten of vetten. Dit houdt in dat je lichaam meer calorieën verbruikt(harder moet werken) om eiwit te verwerken dan wanneer het koolhydraten of vetten verwerkt.

Het is niet een gigantisch verschil in calorieverbruik, maar wanneer je probeert af te vallen kunnen alle kleine beetjes helpen, welniet?

Heb je meer vragen over voeding en de juiste manier van eten? Neem dan contact met ons op via dit formulier.

Scroll naar top
Chat openen
Vragen? Stuur een whatsapp-bericht!
Heb je vragen?